Ο δήμος μας

 Μετά το Σχέδιο Καλλικράτης ο Δήμος Λουτρακίου ? Αγίων Θεοδώρων

αποτελείται από τα εξής δημοτικά διαμερίσματα - οικισμούς:

  • Λουτράκι (έδρα του Δήμου)

   Αποτελείται από τους εξής οικισμούς - τοπικά διαμερίσματα: Λουτράκι, Αλκυόνα, Αλκυονίδες, Ασπρόκαμπος, Γέφυρα Ισθμού, Ειρήνη, Καλλιθέα, Λίμνη Βουλιαγμένης, Μονή Αγίου Ιωάννου, Μονή Οσίου Παταπίου, Περαχώρα, Σκάλωμα.

 

Το Λουτράκι, έδρα του δήμου  είναι μια διεθνούς φήμης λουτρόπολη αναγνωρισμένη από το 1925 και αποτελεί ένα εξαιρετικό τουριστικό θέρετρο.

Βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο ενώ πάνω από την πόλη δεσπόζουν τα Γεράνεια όρη.

Είναι φημισμένο για τα ιαματικές θερμές πηγές ? Spa, τα φυσικά μεταλλικά νερά, καθώς και το σπάνιο φυσικό του περιβάλλον.

 

 

 

Οι ιδιαίτεροι κλιματολογικοί παράγοντες που επικρατούν στην περιοχή, καθιστούν τον τόπο ιδεώδη για χειμερινό και θερινό τουρισμό.

 

Απέχει 84χλμ από την Αθήνα και 4χλμ από την Κόρινθο και έχει περίπου 12.000 κατοίκους.

  

 

  • Ισθμία

Περιλαμβάνει τους οικισμούς: Ισθμία, Άγιο Χαράλαμπο, Κάβο, Κυρά Βρύση, Παλαιό Καλαμάκι και Παράδεισο.

Βρίσκεται στο δυτικό άκρο του όρμου Καλαμακίου, κοντά στη νοτιοανατολική είσοδο της διώρυγας του Λουτρακίου.

Έχει, περίπου 1.500 κατοίκους.

 
  • Περαχώρα

 

 

Βρίσκεται σε απόσταση 12χλμ βόρεια του Λουτρακίου. Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Περαίας, η οποία είχε κατοικηθεί ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών. Η ακμή της περιοχής εντοπίζεται μεταξύ των ετών 750-725 π.Χ. όταν αυτή πέρασε από την κυριαρχία των Μεγαρέων στην Αρχαία Κόρινθο.

Η σημαντικότερη εγκατάσταση σημειώθηκε βορειοδυτικά της Περαχώρας, στη λίμνη της Βουλιαγμένης. Η έρευνα έφερε στο φως το περίφημο Ηραίον, με τον αρχαίο οικισμό του και τα δύο ιερά της Ήρας Ακραίας και της Ήρας Λιμενίας, που χρονολογούνται στον 9ο και 8ο αιώνα π.Χ. αντίστοιχα.

Ο πληθυσμός της είναι περίπου 1.300 κάτοικοι.

 

  

 

  • Πίσια

Περιλαμβάνει τους οικισμούς: : Πίσια, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη και Σχίνο. Έχει περίπου 700 κατοίκους και απέχει από την Αθήνα 95 χλμ.

Το χωριό Πίσια βρίσκεται σε απόσταση 4χλμ από την Περαχώρα και 17χλμ βόρεια του Λουτρακίου, στα Γεράνεια όρη, σε υψόμετρο 650 μέτρων.

 

Μια βαθιά ρεματιά με πολλά πλατάνια και νερά, δίνει στο χωριό μια ιδιαίτερη ομορφιά. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού μάλλον προέρχονταν από τα παράλια της Περαίας Χώρας (Περαχώρας), και πήγαν εκεί την περίοδο της φραγκοκρατίας για να αποφύγουν τις επιδρομές των πειρατών. Σήμερα το χωριό έχει περίπου 150 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

 

  • Άγιοι Θεόδωροι

Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι κωμόπολη του νομού Κορινθίας. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νομού, κοντά στα σύνορα με την Αττική, χτισμένη ανάμεσα στα Γεράνεια όρη και κατά μήκος των ακτών του Σαρωνικού κόλπου, στη θέση του αρχαίου Κρομμυώνα.

 

       

Η περιοχή μέχρι τη δεκαετία του 1960 ήταν κυρίως αγροτική ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 άρχισε η δημιουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων στα δυτικά του οικισμού.

Η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και προσφέρεται για διακοπές αλλά και εξορμήσεις Σαββατοκύριακου.

 

Η οικονομία της κωμόπολης στηρίζεται αρκετά στον τουρισμό αλλά και στην ύπαρξη βιομηχανικών επιχειρήσεων στα όριά του οικισμού. Η μεγαλύτερη βιομηχανική εγκατάσταση της περιοχής είναι τα διυλιστήρια της Motor Oil, που βρίσκονται δυτικότερα του οικισμού.

Απέχει 65 χλμ. από την Αθήνα και ο πληθυσμός της φτάνει τους 6.000 κατοίκους.

 

 

 

 

 Για περισσότερες πληροφορίες:  http://www.loutraki-agioitheodoroi.gr/

 

Ακούσατε, ακούσατε!

Τι ώρα είναι;