Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στο Δ. Σ. Ισθμίας

Στο πλαίσιο του Εορτασμού της Ημέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και σε συνδυασμό με το γνωστικό αντικείμενο της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής (υπεύθυνη εκπαιδευτικός Βάια Μανώλη),  το Σχολείο μας  επισκέφτηκαν εκπαιδευτές, συνοδοί  και εκπαιδευόμενοι από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης  (ΚΔΑΠ)  Πεύκης -Μεταμόρφωσης -Λυκόβρυσης.

Η κα Ειρήνη μας μίλησε για την ομάδα, το Κέντρο και τις δραστηριότητές του αλλά και για τα άτομα με αναπηρία. Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις ικανότητες των ατόμων αυτών.

Παρουσιάστηκε και η ομάδα: Ο Σωτήρης ήταν φωτογράφος, ο Σπύρος ήταν αθλητής και μάλιστα παραολυμπιονίκης, η Ελέτη ήταν γιατρός και η Βασιλική μιλούσε 4 γλώσσες (Έλενα, Κωνσταντίνα).  Ήταν πολύ φιλικοί και καλοί  αλλά μας έκανε εντύπωση που ήταν τόσο ταλαντούχοι (Αγγελική, Πελαγία, Ρεβέκα). Ήταν πολύ καλά παιδιά και αυτό που με ευχαρίστησε ήταν ότι δεν μας ντρέπονταν και ότι ήταν πολύ χαρούμενα (Ανδριάνα).

Μου άρεσε που σηκωθήκαμε για να ζήσουμε την εμπειρία να είσαι τυφλός (Αλέξη). Μας άρεσαν πολύ όλα τα παιχνίδια που παίξαμε.

Μας πρόσφεραν  κατασκευές και χειροποίητα στολίδια.

Φυτέψαμε το δέντρο της ΑΓΑΠΗΣ του Δ.Σ.Ισθμίας και του ΚΔΑΠ (Παρασκευή).

Ζωγραφίσαμε μαζί τα χέρια μας και γράψαμε το σύνθημα ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ. Μέσα στις ζωγραφιές μας γράψαμε τα ονόματά μας και ευχές (Παρασκευή).

Νιώσαμε πολύ χαρούμενοι για τα άτομα αυτά. Μας άρεσε που μάθαμε  για τη ζωή τους  (Αλέξανδρος και Άγγελος). Θέλουμε να τους ξαναδούμε σύντομα (Αγγελική, Πελαγία, Ρεβέκα).  

Ήταν μια ξεχωριστή μέρα για όλους μας.  Ήταν πολύ συγκινητικό που μας επισκέφτηκαν και έμειναν μαζί μας (Γιώργος).

Από την επίσκεψη αυτή έμαθα πως η ζωή του καθενός μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή (Γιάννης). Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι πιο δύσκολο να μάθουν (Μανώλης), όμως κάνουν μεγάλες προσπάθειες και καταφέρνουν να κάνουν πολλά πράγματα, τίποτε δεν τους σταματά (Ελισάβετ).

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τα ίδια δικαιώματα απλά τα άτομα με ειδικές ανάγκες χρειάζονται περισσότερη κατανόηση και βοήθεια  (Μαρισόφη). 

Όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη είμαστε διαφορετικοί και δεν χρειάζεται να κοροϊδεύουμε τη διαφορετικότητα. Τα άτομα που έχουν μερικές δυσκολίες είναι σαν κι εμάς και δεν πρέπει να προσβάλλουμε κανέναν ...Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να είναι διαφορετικός (Αγγελική και Ιωάννα).

1.jpg 2.jpg 3.jpg

4.jpg 5.jpg 6.jpg

7.jpg 8.jpg 9.jpg

Εορτασμός της Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2022-23

Το Σχολείο μας γιόρτασε την Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με δραστηριότητες και εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Λόγω της ιδιαιτερότητας των συνθηκών του Σχολείου μας ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε ο εορτασμός της 9ης Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2022 να μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία και συγκεκριμένα την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022.

Την 2η διδακτική ώρα όλα τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπου ενημερώθηκαν για τη σημασία και την αξία της Ημέρας και του Αθλητισμού γενικότερα καθώς και για το πρόγραμμα της ημέρας.

Οι υπόλοιπες τάξεις, (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄) απασχολήθηκαν στο χώρο του Σχολείου όπου πέρασα κυκλικά από σε τρεις σταθμούς:

  • Στο προαύλιο με κινητικά παιχνίδια με την εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής κα Βροντίση

  • Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με την Εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής κα Σταυροπούλου, με κινητικές δραστηριότητες

  • Στην αίθουσα πληροφορικής με την εκπαιδευτικό Πληροφορικής κα Ντέλλα όπου συμμετείχαν σε «Παιχνίδι Γνώσεων» σχετικό με το θέμα της ημέρας

Τις υπόλοιπες ώρες (πρώτη και τελευταία), οι μαθητές/τριες ήταν στις αίθουσές τους όπου δημιούργησαν εικαστικές συνθέσεις εμπνευσμένες από την Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Οι μαθητές και μαθήτριες των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων επισκέφθηκαν τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Λουτράκι όπου συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Παραολυμπιακά Αθλήματα» καθώς και άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

Εξοικειώθηκαν με παραολυμπιακά αθλήματα (π.χ. μπότσια)  αλλά και κλασικά ολυμπιακά αθλήματα όπως είναι η τοξοβολία. Με αυτόν τον τρόπο είχαν την ευκαιρία να μάθουν τις φυσικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές των παραολυμπιακών αγώνων, ώστε να καταφέρνουν να αγωνίζονται και να επιτυγχάνουν σε υψηλό επίπεδο. Επίσης ενδυνάμωσαν την ενσυναίσθησή τους για τα άτομα με ειδικές ικανότητες και ταυτόχρονα καλλιέργησαν το ομαδοσυνεργατικό πνεύμα μέσω των ομαδικών αθλημάτων που γνώρισαν κι έπαιξαν.

317560774_518798196850721_8587282245305362977_n.jpg

ok_image3.jpg

ok_image10.jpg

Διαπολιτισμικό Δίκτυο «Αριάδνη –Οδυσσέας: Μίτος και Νόστος»

Διαδικτυακή συνάντηση  Σχολείων του Διαπολιτισμικού Δικτύου με θέμα τις αξίες του αθλητισμού

Στο πλαίσιο των δράσεων του Διαπολιτισμικού Δικτύου «Αριάδνη –Οδυσσέας: Μίτος και Νόστος» όπου το Δ.Σ. Ισθμίας συμμετέχει για 2ο χρόνο, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη  με το Πρατσίκειο –Τοσίτσειο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022.

Μαθητές, μαθήτριες και οι  εκπαιδευτικοί  των δύο Σχολείων συναντήθηκαν διαδικτυακά. και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την κα  Μαρία Καρπαθάκη, Αστυνόμο Α,   Παγκόσμια πρωταθλήτρια Tae Kwon Do, Πρέσβειρα της δράσης Be Active  καθώς και με την κα Νεκταρία Κωνσταντίνου, Γυμνάστρια, μέλος της Επιτροπής Πιερ ντε Κουπερτέν.

Τη συνάντηση διοργάνωσε η κα Ειρήνη Χαϊδή,  εκπαιδευτικός και μέλος του Δικτύου.    

Τα παιδιά των Δ1 και Δ2 τάξεων του Δ.Σ.Ισθμίας  με τον συντονισμό της Διευθύντριας κ. Βάιας Μανώλη και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους κ.κ. Αφροδίτη Μένη (Δ1), Ελευθερία Καργαδούρη (Δ2), Δέσποινα Βροντίση (Φυσικής Αγωγής), είχαν αναζητήσει τις απαραίτητες πληροφορίες, είχαν ετοιμάσει ερωτήσεις αλλά και καλοκαιρινές κάρτες.  

Την ομάδα των μαθητών/τριών από το Πρατσίκειο –Τοσίτσειο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας συντόνιζε η εκπαιδευτικός κα Κασσανδρή Τσίτσου.

Η κα Καρπαθάκη ρωτήθηκε για το άθλημα και τις αρχές του, το ξεκίνημά της, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τα άτομα που την βοήθησαν. Επίσης για τη δουλειά της στην Ελληνική Αστυνομία, την πορεία της και πώς την έχει βοηθήσει ο αθλητισμός στη ζωή της.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις αξίες του αθλητισμού, τα οφέλη της άσκησης, τα υγιή πρότυπα στη ζωή των ανθρώπων και ειδικά των παιδιών.

Όλα τα παιδιά συμμετείχαν με πραγματικό ενθουσιασμό στη διαδικτυακή συνάντηση.

Στο τέλος ευχήθηκαν καλό καλοκαίρι και χαιρέτισαν δείχνοντας τις κάρτες τους.

Ευχαριστούμε όλους και όλες  για  την ενθουσιώδη και ενεργό συμμετοχή.

 

IMG 20220610 111058

IMG 20220615 004233

IMG 20220615 004256

received 790491782329906

received 529686512163139

IMG 20220615 004351

5η Ενδοσχολική επιμορφωτική δράση

Την Τετάρτη 4 Μαΐου  2022 το απόγευμα  στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου οι εκπαιδευτικοί των  Δ. Σ. Ισθμίας και 2ου Δ. Σ. Λουτρακίου συμμετείχαν

στη  δια ζώσης  Ενδοσχολική επιμορφωτική δράση με θέμα

«Βασικές γνώσεις Πρώτων Βοηθειών»

με εισηγήτρια την κα Ιωάννα Παππά, Εκπαιδεύτρια του Τομέα Υγείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Η επιμόρφωση συνδιοργανώθηκε από τις κ.κ. Βάια Μανώλη και Μαρίνα Μαρινοπούλου, Διευθύντριες  Δ. Σ. Ισθμίας και  2ου Δ. Σ. Λουτρακίου αντίστοιχα.

Ευχαριστούμε την κα Παππά  για την άρτια εισήγησή της και όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους και βοήθησαν να γίνει ο διάλογος εποικοδομητικός.

ISTOS20220504 134929

ISTOS20220504 141522

 

 

4η Ενδοσχολική επιμορφωτική δράση

Τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022 το απόγευμα  οι εκπαιδευτικοί των  Δ. Σ. Ισθμίας,  Δ.Σ. Άσσου, 2ου Δ.Σ Αγ. Θεοδώρων,  1ου Δ.Σ. Λουτρακίου, 2ου Δ. Σ. Λουτρακίου    και  3ου Δ.Σ Λουτρακίου συμμετείχαν στην

εξ αποστάσεως  Ενδοσχολική επιμορφωτική δράση με θέμα

«Υποστηρίζοντας τον εκπαιδευτικό: Ψυχική ανθεκτικότητα»

με ομιλήτρια την κα Κατερίνα Στεφανή, Ψυχολόγο στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Η επιμόρφωση συνδιοργανώθηκε από τις κ.κ. Διευθύντριες  Βάια Μανώλη - Δ. Σ. Ισθμίας, Ειρήνη ΧριστοπούλουΔ.Σ. Άσσου,  Μαρίνα Μαρινοπούλου –2ου  Δ.Σ. Λουτρακίου και Σοφία Μαγκλάση,  Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Άσσου.

 Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν και περισσότερο την κα Στεφανή για την άρτια εισήγησή της.

Ακούσατε, ακούσατε!

Τι ώρα είναι;