Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο Ισθμίας

 

Σήμερα (26/02/2014) επισκεφθήκαμε με τους δασκάλους μας τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο Ισθμίας. 

Μόλις φτάσαμε ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στον αρχαιολογικό χώρο. Εντυπωσιαστήκαμε αντικρίζοντας τα απομεινάρια του Ναού του Ποσειδώνα. Είδαμε τη στοά μέσα από την οποία εισέρχονταν οι αθλητές στο χώρο του σταδίου καθώς και την ύσπληγα, τον αρχαίο μηχανισμό  εκκίνησης των αθλητών. Μάθαμε ότι τα Ίσθμια ήταν αρχαίοι πανελλήνιοι αγώνες που τελούνταν κάθε δύο έτη προς τιμή του Ποσειδώνα. Στον ίδιο χώρο θαυμάσαμε το αρχαίο θέατρο καθώς και τα περίφημα ρωμαϊκά λουτρά με το σύστημα θέρμανσης του νερού με πυρότουβλα.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το χώρο του μουσείου όπου στεγάζεται η έκθεση με αρχαιολογικά ευρήματα από το ιερό του Ποσειδώνα, το ιερό του Παλαίμονα, τον ελληνιστικό οικισμό της Ράχης καθώς και από από το αρχαίο λιμάνι των Κεγχρεών. Αγάλματα, περιρραντήρια, χάλκινα όπλα και περικεφαλαίες , κοσμήματα, ειδώλια, αγγεία, πυξίδες και πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης κοσμούν τις  προθήκες του μουσείου. Ωστόσο από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου αποτελούν τα 87 διακοσμητικά υαλοθέματα, αιγυπτιακής μάλλον προέλευσης, που βρέθηκαν το 1964 στο θαλάσσιο χώρο των Κεγχρεών και κατασκευάστηκαν με μια τεχνική επεξεργασίας πολύχρωμου γυαλιού που έχει εκλείψει από την αρχαιότητα.

Αποχωρήσαμε από το μουσείο εντυπωσιασμένοι από το μεγαλείο των εκθεμάτων καθώς και υπερήφανοι που η περιοχή μας φιλοξενεί ?ένα τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.

 Οι μαθητές της Γ΄ τάξης

Ακούσατε, ακούσατε!

Τι ώρα είναι;