Επίσκεψη στη Νεμέα

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Γ΄1 ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΜΕΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΝΕΜΕΑΣ

Α. Αρχαιολογικός χώρος και μουσείο

   Στις 16/10/2013 επισκεφθήκαμε με τους δασκάλους μας τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Νεμέας. Είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά τα απομεινάρια των μνημείων και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που έφερε στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη ,από την ευρύτερη περιοχή της Νεμέας.

   Όπως είναι φυσικό τα περισσότερα ευρήματα σχετίζονται με τα Νέμεα, τους αρχαίους, πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες που διεξάγονταν προς τιμήν του Δία.

   Έτσι στο επίκεντρο του αρχαιολογικού χώρου δεσπόζει, εντυπωσιακός, ο ναός του Δία,  δωρικού ρυθμού(5ος αιώνας π.Χ). Στον ίδιο χώρο θαυμάσαμε τα απομεινάρια της παλαίστρας , του γυμνασίου και των λουτρών.

   Τα εκθέματα του μουσείου καλύπτουν ένα μεγάλο χρονικό φάσμα: από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και την παλαιοχριστιανική περίοδο. Χρυσά κοσμήματα, περιδέραια, δαχτυλίδια νομίσματα (από το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονίων ), χάλκινες υδρίες και μαρμάρινες ανάγλυφες στήλες είναι μερικά μόνο από τα σπουδαία εκθέματα που θαυμάσαμε. Το χάλκινο ειδώλιο που απεικονίζει το αδικοχαμένο βρέφος Οφέλτη-Αρχέμορο, προς τιμήν του οποίου σύμφωνα με το μύθο άρχισαν να τελούνται τα Νέμεα, μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Σε προβολή βίντεο εντυπωσιαστήκαμε με τη λειτουργία του ευφυούς μηχανισμού (ύσπληξ) εμπόδισης των άκυρων εκκινήσεων των δρομέων κατά τη διάρκεια των αγώνων.

   Τέλος η ανάγλυφη μακέτα του χώρου ,όπως περίπου ήταν το 300 π.Χ, συμπλήρωσε ιδανικά την εικόνα που σχηματίσαμε. 

   Φύγαμε από τον αρχαιολογικό χώρο Νεμέας  έχοντας εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για την αρχαία ιστορία της περιοχής καθώς και εντυπωσιασμένοι από το μεγαλείο του αρχαίου μας πολιτισμού.

Β. Οινοποιητικός συνεταιρισμός

   Πολύ κοντά στο αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται ο οινοποιητικός συνεταιρισμός Νεμέας, τον οποίο επισκεφτήκαμε.

   Η ξενάγησή μας στο χώρο του οινοποιείου ξεκίνησε με μια ιστορική αναδρομή για την παραγωγή κρασιού στο χώρο της Νεμέας από τα αρχαία χρόνια (4ος αιώνας π.Χ) . Έχουν βρεθεί αναφορές σε αρχαία κείμενα για την υψηλή ποιότητα του ?νεμεάτικου μέλανος? οίνου καθώς και για την οινοποσία κατά τη διάρκεια των αρχαίων Νέμεων. Η παραγωγή κρασιού συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ενώ μετά την απελευθέρωση ο αγιωργίτικος οίνος άρχισε να αποκτά φήμη και εκτός συνόρων καθώς υπάρχουν αναφορές για διεθνή βραβεία και εξαγωγές κρασιού σε Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία (1900 μ.Χ περίπου).

  Ο οινοποιητικός συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1937 με 70 μέλη. Σήμερα αριθμεί περίπου 1000 συνεταίρους και εμφιαλώνει ετησίως 10.000 τόνους  κρασιού, αριθμοί που τον καθιστούν έναν από τους τρεις μεγαλύτερους συνεταιρισμούς πανελλαδικά.

   Η κύρια ποικιλία παραγωγής και εμφιάλωσης είναι το περίφημο αγιωργίτικο Νεμέας-ένα κρασί που πλέον είναι παγκοσμίως γνωστό και εξαγώγιμο.

   Στο χώρο των μουσειακών εκθεμάτων είδαμε παλαιές μηχανές παραγωγής μούστου και εμφιάλωσης (του 1950 περίπου) καθώς και εμφιαλωμένα κρασιά πολλών ετών.

   Στην αποθήκη αντικρίσαμε μεγάλα σφραγισμένα κιβώτια με εμφιαλωμένα κρασιά, έτοιμα για εξαγωγή στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και άλλες χώρες.

   Το πιο ενδιαφέρον ,όμως , θέαμα αποτέλεσε για μας το σύγχρονο εμφιαλωτήριο το οποίο είδαμε σε πλήρη λειτουργία. Μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα η τεχνολογική αρτιότητα και  ακρίβεια της εμφιάλωσης και ετικετοποίησης των φιαλών.

   Φύγαμε πολύ ευχαριστημένοι από το χώρο του συνεταιρισμού, έχοντας εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για ένα πανάρχαιο προϊόν ,όπως είναι το κρασί, το οποίο αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα πιο εξαγώγιμα και παγκοσμίως γνωστά ελληνικά προϊόντα 

Οι μαθητές της Γ΄1 τάξης.

Ακούσατε, ακούσατε!

Τι ώρα είναι;