Επίσκεψη της ΣΤ' τάξης στην ActionAid

Η τάξη μας επισκέφθηκε την οργάνωση «ACTION AID» στην Αθήνα. Μπαίνοντας, παραταχθήκαμε σε ένα διάδρομο που έμοιαζε με διάδρομο αεροδρομίου.  Αμέσως διακρίναμε την πινακίδα που έγραφε τους προορισμούς και τις ώρες πτήσης και καταλάβαμε ότι βρισκόμασταν σε ένα αεροδρόμιο. Παίρναμε ένας - ένας  το καρτελάκι με το όνομά μας και την κάρτα επιβίβασης και μπαίναμε μέσα σε ένα αεροπλάνο, το οποίο βέβαια δεν ήταν αληθινό, αλλά ήταν πολύ αληθοφανές.

Κατά τη διάρκεια της ?πτήσης είδαμε βίντεο και συζητήσαμε για τη ζωή στην Κένυα και  ιδιαίτερα στη Μπάμα, που ήταν και ο προορισμός μας. Μελετήσαμε και έναν ιδιαίτερο χάρτη που απεικόνιζε την τροφή που αναλογεί σε κάθε χώρα, όπου όσο μεγαλύτερη φαινόταν η χώρα τόσο περισσότερη τροφή της αναλογούσε και το αντίθετο.  Έτσι συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είναι δίκαιη η κατανομή τροφής  στις διάφορες χώρες της γης. Κάποτε φτάσαμε στο χωριό Μπάμα.

Εκεί χωριστήκαμε σε ομάδες και η καθεμία ανέλαβε μια αποστολή. Η πρώτη ομάδα ανέλαβε να τακτοποιήσει μια καλύβα όπου ζούσε μία εξαμελής οικογένεια και να καταλάβει τις συνθήκες ζωής της. Η δεύτερη ομάδα ανακάλυψε από την εξερεύνηση μιας μικρής αγοράς  τι τρώνε και τι δεν τρώνε εκεί οι άνθρωποι. Η τρίτη ομάδα μελέτησε τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου. Η τέταρτη μελέτησε τη γλώσσα που μιλούν και τα μαθήματα που διδάσκονται στο σχολείο τα παιδιά.

Στο τέλος και μετά από συζήτηση, καθώς και με ένα παιχνίδι που παίξαμε, καταλήξαμε σε συμπεράσματα. Το σημαντικότερο ήταν ότι καταλάβαμε πόσο δύσκολη είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί  σε αντίθεση με τη ζωή των ανθρώπων στην Ευρώπη και στην Αμερική.

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της  ΣΤ΄ τάξης

 

 

Ακούσατε, ακούσατε!

Τι ώρα είναι;