ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Δ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Σήμερα Πέμπτη 12/02/2015 επισκεφθήκαμε με τους δασκάλους μας το μουσείο της Ακρόπολης Αθηνών. Είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά τα σπουδαία γλυπτά και τα  αρχαιολογικά ευρήματα από τον ευρύτερο χώρο της αρχαίας Ακρόπολης των Αθηνών.

Η ξενάγησή μας ξεκίνησε εντυπωσιακά με το κεκλιμένο γυάλινο δάπεδο μέσω του οποίου ήταν δυνατή η θέαση, σε αρκετό βάθος, των αρχαιολογικών ευρημάτων από τις πλαγιές -κλιτύς του βράχου της Ακρόπολης. Στο συγκεκριμένο χώρο ανακαλύφθηκαν απομεινάρια οικισμού και ιερών που είχαν αναπτυχθεί σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

Η συνέχεια μάς βρήκε στο δεύτερο επίπεδο με τα γλυπτά της αρχαϊκής περιόδου. Μάθαμε, μάλιστα, ότι η Ακρόπολη αποτελούσε λατρευτικό-θρησκευτικό χώρο σε περιόδους πολύ παλαιότερες της κλασικής. Επίσης, μάθαμε,  ότι στη θέση του Παρθενώνα υπήρξε αρχαιότερο ιερό που καταστράφηκε από τους Πέρσες. Στο ίδιο επίπεδο θαυμάσαμε τα γλυπτά των Προπυλαίων, του ναού της Αθηνάς Νίκης και του Ερεχθείου. Εντυπωσιαστήκαμε από τις περίφημες Καρυάτιδες και  μας λύπησε το γεγονός ότι η έκτη Κόρη  εκτίθεται στο βρετανικό μουσείο, μακριά από τις υπόλοιπες πέντε αδερφές της που βρίσκονται στην γενέτειρά τους, την Ελλάδα!

Στον προθάλαμο του τρίτου επιπέδου είδαμε τις μικρογραφίες του Παρθενώνα και των δύο αετωμάτων του, έτσι ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα το μεγαλείο της αρχικής ολοκληρωμένης σύνθεσης, καθώς σήμερα μόνο ένα μικρό μέρος αυτών έχουν διασωθεί.

Στο κέντρο του τρίτου επιπέδου αντικρίσαμε μία τσιμεντένια ορθογώνια κατασκευή με διαστάσεις αντίστοιχες του πραγματικού σηκού (κυρίως ναού) του Παρθενώνα. Η ιδέα της συγκεκριμένης κατασκευής βασίστηκε στην αναγκαιότητα τοποθέτησης των γλυπτών στις πραγματικές αποστάσεις μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο κατανοητό το μεγαλείο του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα στον σύγχρονο επισκέπτη του μουσείου.

Τις εντυπώσεις μας, φυσικά,  κέρδισαν τα απαράμιλλης ομορφιάς γλυπτά που κοσμούσαν τις μετώπες και τις ζωφόρους του Παρθενώνα. Με θεματογραφίες από τον Τρωϊκό πόλεμο, τις Αμαζόνες, την Κενταυρομαχία και τα Παναθήναια (τη μεγαλύτερη γιορτή της αρχαίας Αθήνας προς τιμήν της θεάς Αθηνάς) μαγνητίζουν το βλέμμα του επισκέπτη. Κορυφαία θέση κατέχουν τα  μεγαλοπρεπή γλυπτά των δύο αετωμάτων με θεματογραφίες παρμένες από τη μυθική Γιγαντομαχία και τη γέννηση της θεάς Αθηνάς-προστάτιδας της Αθήνας.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε την άσχημη εντύπωση  που μας προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός των αντίγραφων γλυπτών εξαιτίας του γεγονότος ότι τα πρωτότυπα βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο.    

Ήταν μία επίσκεψη που μας βοήθησε να εμπλουτίσουμε τις  γνώσεις μας για την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση των ιερών μνημείων της αρχαίας Ακρόπολης των Αθηνών - σημείο αναφοράς του αρχαίου αλλά και σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού.

 

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης

 

Ακούσατε, ακούσατε!

Τι ώρα είναι;