ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Δ΄ΤΑΞΗΣ ΣΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

Σήμερα (26/11/2014) επισκεφτήκαμε ένα οικολογικό ελαιοτριβείο της περιοχής του Σοφικού. Η επίσκεψη  εντάσσεται στο φετινό μας πρόγραμμα για την ευέλικτη ζώνη με θέμα: ??Ελιά: Ένα πολύτιμο δώρο της γης??. Μέσα σε έναν οργανωμένο χώρο, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά όλα τα στάδια παραγωγής του ελαιόλαδου.

Η ξενάγησή μας στο χώρο ξεκίνησε από το σημείο απόθεσης του καρπού της ελιάς, τη χοάνη. Από εκεί οι ελιές οδηγούνται μέσω της ταινίας μεταφοράς, αρχικά, στο σημείο διαχωρισμού (μέσω δυνατού αέρα) από τα φύλλα, κι ύστερα στο χώρο πλύσης από χώματα, σκουπίδια κ.α. Στη συνέχεια ακολουθεί ο σπαστήρας που τεμαχίζει τους καρπούς, μαζί με τον πυρήνα, μετατρέποντάς τους σε πάστα (πολτός ελιάς).

Το επόμενο στάδιο είναι ο μαλακτήρας όπου η πάστα αναδεύεται και θερμαίνεται ελαφρώς (περίπου 27?C ) για να  ακολουθήσει ο βασικός διαχωρισμός ελαιόλαδου-νερού και στερεών αποβλήτων μέσω της φυγοκέντρησης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα στερεά απόβλητα των πυρήνων της ελιάς δεν πετιούνται, αλλά οδηγούνται σε ειδικό εργοστάσιο  επεξεργασίας πυρήνα. 

Το τελευταίο στάδιο παραγωγής λαδιού περιλαμβάνει τη δεξαμενή του τελικού διαχωρισμού του ελαιόλαδου από τυχόν εναπομείναντα ιζήματα πυρήνα μέσω της καθίζησης των βαρύτερων συστατικών. Το αγνό ελαιόλαδο είναι πλέον έτοιμο για κατανάλωση!

Πριν αποχωρήσουμε από το ελαιοτριβείο είχαμε την ευκαιρία να κοιτάξουμε παλιές φωτογραφίες και παραδοσιακά μηχανήματα παραγωγής λαδιού (στρίβλα).

Εντυπωσιαστήκαμε από τη τεχνολογική εξέλιξη της συνολικής διαδικασίας  παραγωγής ελαιόλαδου και συνειδητοποιήσαμε την μεγάλη αξία που έχει ο ευλογημένος καρπός της ελιάς για τους καταναλωτές αλλά και τους παραγωγούς.

 

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης.

 

Ακούσατε, ακούσατε!

Τι ώρα είναι;