Επίσκεψη της Δ΄ τάξης στο μουσείο Ακρόπολης

Σήμερα (17/02/2017) επισκεφτήκαμε με τους δασκάλους μας το μουσείο της Ακρόπολης Αθηνών. Θαυμάσουμε από κοντά τα σπουδαία γλυπτά και τα αρχαιολογικά ευρήματα από τον ευρύτερο χώρο της αρχαίας Ακρόπολης των Αθηνών.

Η ξενάγησή μας ξεκίνησε από το ισόγειο όπου είδαμε τις μινιατούρες της Ακρόπολης από διάφορες ιστορικές της φάσεις.

 

Στο επόμενο επίπεδο γνωρίσαμε τα γλυπτά της αρχαϊκής περιόδου (κούρους και κόρες) αναγνωρίζοντας σ? αυτά όλα τα χαρακτηριστικά που μελετήσαμε στην τάξη. Στο ίδιο επίπεδο θαυμάσαμε τα γλυπτά των Προπυλαίων, του ναού της Αθηνάς Νίκης και του Ερεχθείου. Εντυπωσιαστήκαμε από τις περίφημες Καρυάτιδες και προβληματιστήκαμε από το γεγονός ότι η έκτη Κόρη εκτίθεται στο Βρετανικό μουσείο, μακριά από την γενέτειρά της, την Ελλάδα.

 

Στο ανώτερο επίπεδο του Μουσείου παρακολουθήσαμε μία ενημερωτική ταινία σχετική με την ιστορία του Παρθενώνα, των ανασκαφών και των εργασιών αναστήλωσης. Στο κέντρο του ίδιου επιπέδου αντικρίσαμε τοποθετημένα πάνω σε μία ορθογώνια κατασκευή με διαστάσεις αντίστοιχες του πραγματικού σηκού (κυρίως ναού) του Παρθενώνα, τοποθετημένα τα περίφημα γλυπτά.

 

Τις εντυπώσεις μας κέρδισαν οι μετώπες και οι ζωφόροι του Παρθενώνα. Οι θεματογραφίες τους παρμένες από την Γιγαντομαχία, τον Τρωικό πόλεμο, τις Αμαζόνες, την Κενταυρομαχία αλλά και τα Παναθήναια προκαλούν τον παγκόσμιο θαυμασμό. Κορυφαία θέση κατέχουν, επίσης, τα δύο αετώματα με θέματα τη γέννηση της θεάς Αθηνάς αλλά και τη διαμάχη του θεού Ποσειδώνα και της θεάς Αθηνάς για την ονοματοδοσία της πόλης της Αθήνας.

 

Οδυνηρή εντύπωση μας προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός των γλυπτών που απουσιάζουν καθώς βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο.

 

Η επίσκεψη μάς βοήθησε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση του Παρθενώνα, ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς (UNESCO ? 1987).

 

 Οι μαθητές της Δ΄ τάξης


Ακούσατε, ακούσατε!

Τι ώρα είναι;