Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο της Νεμέας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΜΕΑΣ

Στις 18/02/2016 επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Νεμέας. Είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά τα απομεινάρια των μνημείων και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, από την ευρύτερη περιοχή της Νεμέας.

Όπως είναι φυσικό τα περισσότερα ευρήματα σχετίζονται με τα Νέμεα, τους αρχαίους, πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες που διεξάγονταν προς τιμήν του Δία.

 Έτσι στο επίκεντρο του αρχαιολογικού χώρου δεσπόζει, εντυπωσιακός, ο ναός του Δία,  δωρικού ρυθμού (5ος αιώνας π.Χ). Στον ίδιο χώρο θαυμάσαμε τα απομεινάρια της παλαίστρας, του γυμνασίου και των λουτρών.

Τα εκθέματα του μουσείου καλύπτουν ένα μεγάλο χρονικό φάσμα: από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και την παλαιοχριστιανική περίοδο. Χρυσά κοσμήματα, περιδέραια, δαχτυλίδια, νομίσματα (από το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονίων), χάλκινες υδρίες και μαρμάρινες ανάγλυφες στήλες είναι μερικά μόνο από τα σπουδαία εκθέματα που θαυμάσαμε. Το χάλκινο ειδώλιο που απεικονίζει το αδικοχαμένο βρέφος Οφέλτη-Αρχέμορο, προς τιμήν του οποίου σύμφωνα με το μύθο άρχισαν να τελούνται τα Νέμεα, μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. H ανάγλυφη μακέτα του χώρου, όπως ήταν περίπου το 300 π.Χ., συμπλήρωσε ιδανικά την εικόνα που σχηματίσαμε. 

Τέλος,  επισκεφτήκαμε το αρχαίο στάδιο όπου τελούνταν οι αγώνες. Στα πλαίσια της βιωματικής δράσης συμμετείχαμε σε αναπαράσταση του αγωνίσματος δρόμου καθώς και της απονομής στεφανιών δάφνης στους μαθητές που νίκησαν. Ωστόσο, αυτό που μάθαμε είναι ότι στην αρχαιότητα αποτελούσε μεγάλη τιμή για έναν αθλητή η συμμετοχή του και μόνο στους αγώνες, ανεξάρτητα από τη νίκη.

Φύγαμε από τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας  έχοντας εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για την αρχαία ιστορία της περιοχής καθώς και εντυπωσιασμένοι από το μεγαλείο του αρχαίου μας πολιτισμού.

 

Ακούσατε, ακούσατε!

Τι ώρα είναι;