ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Δ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟ

Σήμερα (31/03/2015) επισκεφθήκαμε με τους δασκάλους μας τον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά πολλά από τα σπουδαία μνημεία που αντανακλούν μέχρι τις μέρες μας την αίγλη και τη σπουδαιότητα του τόπου μας στα αρχαία χρόνια.

Η αρχαιολόγος που είχε αναλάβει την ξενάγηση μας στο χώρο μάς μίλησε αρχικά για τη στρατηγική-γεωγραφική θέση της Αρχαίας Κορίνθου, που σε συνδυασμό με την πλούσια παραγωγή σε γεωργικά προϊόντα, αγγεία καθώς και με την οικονομική εκμετάλλευση της Αρχαίας Διόλκου την έκαναν την πλουσιότερη πόλη της Ελλάδας στα αρχαία χρόνια.

Αυτόν τον πλούτο τον διακρίναμε κι εμείς στη λαμπρότητα και στο μεγαλείο των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου: Ο αρχαϊκός «ναός του Απόλλωνα» (540π.Χ), δωρικού ρυθμού, δεσπόζει επιβλητικός στην αρχαία πόλη. 

Η πλακόστρωτη «οδός Λεχαίου», που περιστοιχίζονταν από πολλά εμπορικά καταστήματα, αποτελούσε την κύρια οδό πρόσβασης από το αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου στην πόλη.

Στην είσοδο της αρχαίας αγοράς εντυπωσιαστήκαμε από την κρήνη «Πειρήνη», με τις έξι κεραμοσκέπαστες στοές, από την οποία αντλούνταν το νερό. Μια δεύτερη εντυπωσιακή κρήνη ήταν και η «Γλαύκη» που, επίσης, εφοδίαζε την πόλη με νερό. Σε περίοπτη θέση μέσα στην αγορά είναι και το «βήμα», ένα χτιστό, υπερυψωμένο  σημείο όπου γίνονταν οι σημαντικές ομιλίες των ηγετών στο λαό. Εδώ, το 52 μ.Χ., ο Απόστολος Παύλος μίλησε στους Κορίνθιους για το νόημα του χριστιανισμού.

Μετά την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο ακολούθησε η ξενάγηση μας στο μουσείο. Είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις εξαιρετικές συλλογές ευρημάτων από τα γεωμετρικά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια.

Είδαμε αγγεία της γεωμετρικής περιόδου, ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία, αγάλματα, ειδώλια, πήλινα παιχνίδια, όπλα και σκεύη καθημερινής χρήσης όλων των ιστορικών περιόδων. Μας εντυπωσίασαν οι μυθολογικές σκηνές της ζωφόρου του αρχαίου θεάτρου, τα περίφημα ρωμαϊκά αγάλματα και ψηφιδωτά, καθώς και τα αφιερώματα πήλινων ανθρώπινων μελών από το Ασκληπιείο.

Φύγαμε από την Αρχαία Κόρινθο έχοντας εμπλουτίσει τις γνώσεις μας με πολλές πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής μας. Νιώσαμε, όμως, και θαυμασμό για το μεγαλείο, τον πλούτο και τον πολιτισμό της αρχαίας Κορίνθου καθώς και υπερηφάνεια που είμαστε κάτοικοι αυτού του τόπου.     

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης

 

Ακούσατε, ακούσατε!

Τι ώρα είναι;