Ημερίδα ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ? ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ στο Δ.Σ. Ισθμίας

Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 υλοποιήθηκε στο Σχολείο μας Ημερίδα Δασοπροστασίας ? Πυροπροστασίας σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία του Ν. Κορινθίας και την Πυροσβεστική Κορίνθου ύστερα από ενημέρωση του Δήμου Λουτρακίου?Περαχ.?Αγ. Θεωδώρων.
Η Ημερίδα περιελάμβανε δύο μέρη: Το Θεωρητικό Μέρος το οποίο είχε διάρκεια 2 ώρες με κεντρικό εισηγητή των Διευθυντή της Δασικής Υπηρεσίας Ν. Κορινθίας κ. Παναγιώτη Καλλίρη. Το Πρακτικό Μέρος περιελάμβανε πρακτική εξάσκηση με τη βοήθεια του Αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος Κορινθίας Κωνσταντίνου Γιοβά, πυροσβεστικών οχημάτων και πληρωμάτων του Πυροσβεστικού Σταθμού Λουτρακίου ? Περαχώρας και Εθελοντών Πυροσβεστών Κορίνθου και Λουτρακίου.
Το θεωρητικό μέρος αφορούσε τους μαθητές και τις μαθήτριες των Ε και Στ τάξεων. Στο πρακτικό μέρος συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του Σχολείου.
Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών, σε θέματα όπως οι δασικές πυρκαγιές, είναι πολύ σημαντική γενικά, αλλά και ειδικότερα για τους κατοίκους περιοχών με μεγάλη επικινδυνότητα, όπως ο Νομός Κορινθίας (www.civilprotection.gr ενότητα «Θεματικοί Χάρτες Σχεδίων Π.Π.»).
Η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας ορίζεται από 1 ης Μαΐου μέχρι 31 η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το αρθ. 1 της ΚΥΑ 12030Φ.109.1/1999.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΑΔΑ: 6Ι96465ΦΘΕ-94Ο) «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ» με εγκύκλιό της εντοπίζει την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές, για την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και για την πυροπροστασία του.
Ενημερωτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή υπάρχει και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).
Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Κεντρικό Εισηγητή κ. Παναγιώτη Καλλίρη, Διευθυντή της Δασικής Υπηρεσίας Ν. Κορινθίας, για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εισήγησή του και τον Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος Κορινθίας Κωνσταντίνο Γιοβά για τη διάθεση πυροσβεστικών οχημάτων και πληρωμάτων του Πυροσβεστικού Σταθμού Λουτρακίου ? Περαχώρας.
Θερμές ευχαριστίες προς τους Εθελοντές Πυροσβέστες Κορίνθου και Λουτρακίου για τη δράση τους, με την οποία δίνουν μαθήματα ζωής προς όλους αλλά και για την καθοδήγηση των μαθητών και των μαθητριών του Σχολείου μας στο να σκέφτονται και να δρουν οικολογικά, υπεύθυνα και ομαδικά.

 

 

 

 

Εντυπώσεις μαθητών

 

Αυτό που κάναμε την Παρασκευή με τους πυροσβέστες μας φάνηκε περίεργο και δεν το περιμέναμε, αλλά μας άρεσε πολύ. Η πιο ωραία στιγμή ήταν όταν χρησιμοποιήσαμε τη μάνικα. Όταν έφυγαν οι πυροσβέστες λυπηθήκαμε πολύ.

 

Την Παρασκευή 12/5/17 ήρθε η Πυροσβεστική και μας έδειξε κάποια πράγματα. Περάσαμε πολύ ωραία. Μας έδειξε πώς να χρησιμοποιούμε τη μάνικα σε επείγουσες καταστάσεις.

Μαριτίνα, Κατερίνα, Μελέτης

 

Μελετήσαμε το πώς μπορούμε να προστατευθούμε σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ήρθαν και μας μίλησαν πυροσβέστες από την Κόρινθο. Μας έδειξαν πώς να σβήνουμε τη φωτιά. Χρησιμοποιήσαμε τις μάνικες και μάθαμε πώς να τη χρησιμοποιούμε.

Λόβενιτ, Μπαλού, Φιλίππα

 

Σήμερα στο σχολείο μιλήσαμε για την πυρασφάλεια. Ο διευθυντής του δασικού τμήματος Κορίνθου μας μίλησε για το πώς μπορούμε να προστατευόμαστε σε περίπτωση που ξεσπάσει φωτιά στον τόπο που βρισκόμαστε. Ακόμη μάθαμε πώς μπορούμε να σώσουμε για παράδειγμα ένα παιδί, το οποίο ζει σε ένα σπίτι απομονωμένο.

Αφού οι πρώτες δύο ώρες πέρασαν με θεωρία, οι επόμενες πέρασαν με πράξεις. Βγήκαμε όλοι στο προαύλιο και χωριστήκαμε σε ομάδες των πέντε ατόμων. Έπειτα έφθασαν στο σχολείο εθελοντές της Πυροσβεστικής με τα ειδικά οχήματά τους. Μας έμαθαν λοιπόν πώς να ρίχνουμε και εμείς με τη μάνικα νερό για αν σβήσουμε μια φωτιά και το πώς να χειριζόμαστε τις μηχανές που βγάζουν το νερό. Ήταν πράγματι πολύ χρήσιμο μάθημα.

Σπυριδούλα

 

 

Την Παρασκευή ήρθαν οι πυροσβέστες και μας έκαναν μάθημα πυρασφάλειας. Μας έδειξαν πώς να χρησιμοποιούμε τη μάνικα σε περίπτωση φωτιάς. Μας άρεσε πάρα πολύ και θα θέλαμε να ξανάρθουν. Όταν ήρθε η σειρά μας , μάθαμε πολλά πράγματα από αυτά που μας είπε ο υπεύθυνος. Ελπίζω να το ξανακάνουμε και να ξανάρθουν στο σχολείο μας σύντομα. Περάσαμε τέλεια.

 

Νίκος, Ελένη

 

 

Ακούσατε, ακούσατε!

Τι ώρα είναι;